Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

USA och Indonesien i antiterrorsamtal

USA och Indonesien är på väg att återknyta militära kontakter, som har varit avbrutna efter de blodiga massakrerna i Östtimor för snart två år sedan. Det är viktigt för den amerikanska regeringen att få Indonesien att delta mera aktivt i samarbetet mot internationell terrorism.
Indonesien har världens största muslimska befolkning. Och regeringen är försiktig med att inte utmana den muslimska opinionen. Man ser annars risken att radikala och militana grupper i den indonesiska övärlden kan få ökat stöd. Svag samarbetspartner Detta försiktiga agerande i Jakarta har gjort Indonesien till den svagaste samarbetspartnern i jakten på Al Qaida och kampen mot terrorismen bland länderna i Sydostasien. Få muslimska aktivister med misstänkta terroristkontakter har gripits. En av dem som ändå togs in av polisen fick besök i fängelset av vicepresidenten Hamzah Haz som sa att han kom för att träffa en muslimsk broder. Inget Afghanistan Regeringen i Jakarta förnekar att Indonesien skulle vara hemvist för terroristsympatisörer och vilande Al Qaidaceller. Indonesien är inget andra Afghanistan och kommer inte att bli det heller, förklarade utrikesminister Wirajuda efter samtal med USAs utrikesminister Colin Powell i Jakarta på fredagen. Vita Huset lockar Men USA vill ändå stimulera Indonesien till aktivare insatser i antiterrorsamarbetet. Därför lockare nu Vita Huset med återupptagna militära kontakter och bistånd. I första hand 500 miljoner kronor, som skall hjälpa den indonesiska polisen till effektivare terroristkontroll. Avbröt all hjälp Den amerikanska kongressen avbröt all militärhjälp till Indonesien efter massakrerna i Östtimor hösten 1999. Det är denna politik som nu omprövas. Tidigare fick Indonesien ett betydande militärt stöd i form av träning, officersutbildning i USA och amerikanska vapenleveranser. Utökat samarbete USA och länderna i Sydostasien har den här veckan skrivit under en överenskommelse om utökat samarbete mot internationell terrorism. USA skall bistå med teknisk assistans men utan att för den skull stationera mera trupper i regionen. De konkreta tillämpningen av detta avtal diskuteras vid de besök som utrikesminister Powell nu gör i de enskilda länderna. Särskild vikt lägger USA vid samtalen i Jakarta. USA betraktar Sydostasien som en andra front i kampen mot terrorismen.
Börje Remdahl, Bangkok
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".