Kinesiska internetanvändare på kinesiska kommunistpartiets kongress i Beijing tidigare i år.

Bloggare i Kina tvingas registrera sig

Myndigheterna i Kina föreslår en ny regel som ska tvinga alla bloggare att uppge sina riktiga namn. Hittills har de personliga bloggarna varit en relativ fristad för internetansvändare i det land som redan cencurerar internet på olika sätt.

Kina är landet som kan beskrivas som världens största fängelse för internetanvändare med 62 personer fängslade för vad de skrivit på nätet.

– Kinesiska internetanvändare måste förstå att på nätet kan man inte ha några hemligheter, säger Zhào Hui, som driver en av Kinas 34 miljoner bloggar.

Antalet kinesiska bloggar har exploderat de senaste åren. Tidigare fördes mycket av den fria diskussionen på olika nätforum, men numera är bloggen de kinesiska internetanvändarnas favoritmedium.

För Zhao Hui, som skriver om politik, är det en fördel att använda en personlig blogg. Eftersom bloggarna är så många är de svårare för myndigheterna att kontrollera än andra populära internetforum, förklarar Zhào Hui.

Tvingas uppge namn
I ett försök att få kontroll över det växande antalet bloggar föreslår nu det statliga Kinesiska internetsällskapet att alla som skriver en blog på internet måste registrera sig.

Enligt förslaget ska det även i fortsättningen gå bra att använda pseudonym ute på nätet, men internetföretagen, som upplåter plats åt bloggar, ska vara ansvariga för att hålla reda på vilka personer som står bakom bloggarna.

Det här är ytterligare ett led i de kinesiska myndigheternas försök att kontrollera internet.

Registreras redan 
Sedan tidigare begär myndigheterna till exempel att de som driver internetkafeer ska registrera kunderna och lagra information om vilka sidor de besöker.

Förutom att försöka få internetanvändare att registra sig, filtrerar kinesiska myndigheter också internet på tekninsk väg, på jakt efter ord som kan avslöja omoraliskt innehåll eller politisk opposition.

Zhào Hui säger att för hans blogg kommer de nya reglerna om registrering knappast att betyda någon skillnad.

Han är en erfaren internetanvändare och vet var censurens gränser går. När han vet att innehållet är för känsligt använder han koder eller anspelningar och hoppas att läsarna ändå ska förstå.

Hanna Sahlberg
hanna.sahlberg@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".