Britter bromsar arbetskraftsinvandring

Det kan bli svårt för bulgarer och rumäner att komma till Storbritannien och arbeta, när de två länderna går med i EU nästa år. Den brittiska regeringen uppges ha planer på att begränsa arbetskraftsinvandringen, även om frågan är kontroversiell.

Den brittiske inrikesministern John Reid väntas på tisdagen tillkännage planerna om någon form av begränsning för arbetskraftsinvandring från Bulgarien och Rumänien.

Det som har läckt ut i förväg är diskussioner om att företag som vill anställa personer från de ansökande EU-länderna ska tvingas söka tillstånd för att kunna gör det.

Rumäner beklagar
Det finns också planer på att tillåta ett visst antal outbildade arbetare att komma till Storbritannien. Någon allmän rätt skulle det i så fall inte bli.

– I det här landet behöver den rumänska arbetskraften, högutbildade och de som inte är det. Vi ska leva tillsammans i ett nytt Europa inom några år, säger Rumäniens Londonambassadör Raduta Matache till BBC.

Men frågan är inte enkel för den brittiska regeringen. Det finns delade meningar och bland andra utrikesminister Margaret Beckett är motståndare till begränsningar av den här typen, även om de kanske bara skulle gälla under en övergångsperiod.

Utrikesminister betonade så sent som på måndagen att inget är definitivt klart ännu.

Inga undantag
Storbritannien, Irland och Sverige var de länder som inte införde några restriktioner för arbetskraftsinvandring, när EU växte och fick åtta nya medlemsländer 2004.

Diskussionen var intensiv även i Sverige, men det var inte till Sverige som de flesta sökte sig efter EU-utvidgningen, utan det var framförallt till Storbritannien.

Regeringen hade räknat med att ungefär 13 000 personer skulle komma varje år. Nyligen visade det sig att över 400 000 eller kanske uppåt 600 000 har kommit under de här åren, framförallt från Polen.

Maria Eksedler, London
maria.eksedler@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".