Miljardsvindleri avslöjat

Ett bedrägeriförsök i miljardklassen mot SEB har avslöjats. Det är det största kuppförsöket i landet. Två personer är begärda häktade misstänkta för att ha försökt lura SEB med falska bankgarantier.
Ett par i 60-års åldern lämnade två bankgarantier till SEB på omkring en miljard kronor under juli månad, men banken fattade misstankar och kontaktade polisen. I onsdags gjorde Länskriminalen en husrannsakan vid en advokatbyrå i Stockholm där kvinnan jobbar. Både mannen och kvinnan greps och mannen och ytterligare en man i 50-års åldern är nu begärda häktade misstänkta för försök till grovt bedrägeri. Kvinnan frigavs, men är fortfarande misstänkt. Enligt tidningsuppgifter påstod paret att de skulle köpa ett företag i Brasilien och åklagaren kan bekräfta att de använde bankgarantier som sades vara från en brasiliansk bank. Detta är det största kuppförsöket hittills i landet. För två år sen utsattes SEB för det dittills största bedrägeriförsöket, då var det nära att några personer kom över en halv miljard kronor med hjälp av falska bankhandlingar. Åklagare Krister Peterson misstänker att ytterligare personer är inblandade i bedrägerihärvan. Kommissarie Nils Fellkvist på Länskriminalen säger till Ekot att utredningen ännu är i inledningsskedet, och kan därför än så länge inte ge besked om exakt hur bedrägeriförsöket har gått till, men de misstänkta bedragarna har använt två bankgarantier som de gav sken av var utställda av utländska banker.
Helena Jansson och Michael Österlund
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".