Dollarn fyra procent starkare

Den senaste månaden har kronan fallit med 4 procent gentemot den amerikanska dollarn. Och en av effekterna är att våra bilar blir dyrare att köra. I veckan höjde flera av de stora bensinbolagen priset på både bensin och diesel.
De stora bensinbolagen höjde på fredagen priset på bensin. Statoil, OKQ8 och Shell genomförde en höjning på 9 öre och genomsnittspriset ligger nu på 9 kronor och 62 öre. De svenska bränslepriserna påverkas av världsmarknadspriset och eftersom det sätts i dollar så har varje öre som kronan stiger eller sjunker jämfört med dollarn betydelse för hur mycket bränslet kostar i Sverige. Även priserna på diesel har stigit idag, mest hos Shell som ökade priset med 12 öre till 8,46 kronor. Ungefär 6 procent av de svenska personbilarna drivs med diesel som fortfarande är billigare än bensin. Det är främst de som kör längre sträckor som tjänar på att använda diesel, till exempel om man använder bilen i arbetet. Och för dem som använder mycket diesel blir också en liten höjning kännbar. En annan orsak till att dieselpriset stigit är enligt Olav Ljössne på Shell att det är semestertider och att många är ute och kör bil både i Nordamerika och i Europa. Max Carlgren
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".