Ikea stort i Japan

Ikea fortsätter sin etablering av försäljningsställen i Asien. Sedan några år finns varuhus i Peking och Shanghai, nu har Ikea börjat planera för ett antal varuhus i Tokyoområdet.
Japan är näst efter USA världens största konsumtionsmarknad och det är ett bra läge nu för Ikea att gå in på den japanska marknaden, säger Tomas Blomqvist, som är regionchef för Ikea i Asien. Ikea räds inte den långvariga ekonomiska krisen i Japan. Det har visserligen varit en stagnation och viss tillbakagång i ekonomin men från en oerhört hög nivå, menar han, och japanska konsumenter har pengar. Japan kan komma att bli den största Asiensatsningen för Ikea. –Jag skulle tro att det kommer att bli det eftersom Japan är den största konsumtionsmarknad. Sen är ju naturligtvis Kina i de här sammanhangen en dark horse men det kommer att ta många, många år innan Kina som nation kommer att befinna sig på de nivåerna som Japan gör. Om man någonsin kommer dit, säger Tomas Blomqvist. I första hand skall Ikea nu bygga två eller tre varuhus i Tokyoregionen. Ikea är med sina stora varuhus beroende av fastighetspriserna, säger Tomas Blomqvist. Nu kan Ikea dra nytta av att fastighetspriserna i Tokyoområdet, även om de fortfarande är oerhört höga, ändå har halverats från toppnivån för tio år sedan. Den ekonomiska krisen har paradoxalt nog hjälpt till att bana väg för Ikea tror Tomas Blomqvist. –En del förändrinsprocesser i det japanska samhället har spelat oss väl i händerna. Den japanska konsumenten har blivit mer medveten om värdet för pengarna när han handlar, det är inte bara varumärket som gäller numera som det var för ett tiotal år sedan. Marknadsundersökningarna visar att Ikea har goda möjligheter på den japanska marknaden säger han. Det finns många beröringspunkter mellan japansk och skandinavisk design.Och det har blivit lättare för utländska företag i Japan.
Börje Remdahl, Bangkok
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".