Högkonjuktur för pälsdjursbranschen

Den svenska pälsdjursbranschen har ökat med drygt 20 procent hittills i år, trots att jordbruksminister Margareta Winberg vill avveckla pälsdjursuppfödningen. Många minkfarmare storsatsar och utökar verksamheten.
Gösta Larsson är ordförande för de svenska pälsdjursuppfödarna. - Vi är ju faktiskt inne i en högkonjuktur. Världsmodet på päls har ju sällan eller aldrig varit så populärt som det är nu, så vi har nog en ökning på 20 procent just nu. Utökar verksamheten Det går alltså bra för de svenska pälsdjursuppfödarna just nu. Flera minkfarmare som Ekot har pratat med har uttökat sin verksamhet med flera tusen nya minkar de senaste månaderna. De svenska pälsdjursuppfödarna exporterar större delen av sina pälsar till Kina. Där behandlas pälsarna, sys upp och återimporteras till Europa. Spanien och Ryssland är två länder där päls nu är på modet, säger Gösta Larsson. Jordbruksministern vill avveckla På socialdemokraternas senaste partikongress togs ett beslut att avveckla all pälsdjursuppfödning i Sverige i framtiden. Beslutet stöds av jordbruksminister Margareta Winberg. Men trots regeringens inställning och trots att djurrättsaktivister släppt ut bland annat minkar så upplever pälsdjursnäringen en stark högkonjunktur just nu. Plus 20 procent, enligt branschens egna beräkningar. Gösta Larsson, ordförande för de svenska pälsdjursuppfödarna tror inte att en avveckling av pälsdjursuppfödningen kommer att bli verklighet: - Nej, en seriös icke-kriminell näring ska inte behöva stängas av ett demokratiskt land. Det är ju fel.
Pascal Tshibanda
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista