Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Fortsatt ockupation av oljebolag i Nigeria

Det amerikanska oljebolaget Chevrons installationer i Nigeria är fortfarande ockuperade. Ockupanterna vill ha del av vinsterna från oljetutvinningen. Det är grupper av obeväpnade, fredliga kvinnor som har tagit saken i egna händer. Ockupationerna har nu pågått i snart en månad och delvis stoppas bolagets export från landet.
Det har gått fredligt till, inte ett skott har avlossats under den knappa månad som grupper av kvinnor har ockuperat olika delar av installationerna som oljebolaget Chevron har för att utvinna det svarta guldet i det oljerika men ack så fattiga deltat i södra Nigeria. Kvinnorna ses som harmlösa och ofarliga, de utgör inget hot mot någon, det är därför varken polis eller militär har ingripit, tror Oseyenge Omokaro på den radikala miljöorganisationen ERA, som har haft fältassistenter på plats för att följa ockupationerna. Enorma rikedomar Det kvinnorna begär är som vanligt i bråken mellan lokalbefolkningen och oljebolagen, att få del av de enorma rikedomar som pumpas ut bokstavligen under deras fötter. Nigeria är världens sjätte största oljeproducent, men de olika folkgrupperna i deltat lever mestadels i fattiga byar som ofta saknar både vatten och el. Konkreta krav Kvinnorna bakom den senaste månadens ockupation har kommit med mycket konkreta krav på jobb åt sina söner och pengar till utveckling i byarna. Och oljebolaget har tvingats att lyssna, i förra veckan avslutade en grupp kvinnor sin ockupation efter löften om 10 nya jobb till byn, en sjukstuga och möjlighet för kvinnorna att låna pengar för att starta eget. Men Oseyenge Omokaro har inga illusioner om att det här ska vara en vändning: –Löftena är bara ett sätt att få de som protesterar att lämna oljeinstallationerna, vi har sett det förut. Sen fortsätter utvinningen som vanligt och oljebolagen går med ett leende på läpparna ändå fram till banken igen, säger Oseyenge Omokaro. I ett ovanligt erkännande säger han att den nya demokratiska regeringen som har makten i Nigreia efter årtionden av militärstyre faktiskt försöker sätta igång utvecklingsprojekt i området, men att det mest blir pappersarbete. Pengarna försvinner i andra fickor, i ett av världens mest genomkorrumperade länder. Omokaro tror att det enda som verkligen kan förändra sakernas tillstånd är att de lokala protestgrupperna, som ERA och de kvinnor som omvärlden nu har haft ögonen på, får hjälp av internationella påtryckningar för att skapa rättvisa i oljedeltat.
Maria Sjöqvist
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".