FN ska ta ställning till Irakinbjudan

På måndag kommer FN:s säkerhetsråd att ta ställning till den inbjudan som Irak skickade till FN:s vapeninspektör Hans Blix. Reaktionerna på Iraks utspel har varit blandade.
Det blir två mot två när säkerhetsrådet möts vid lunchtid på måndag. USA och Storbritanninen är minst sagt kallsinninga till Saddam Husseins inbjudan, medans Frankrike och Ryssland är positiva och välkomnar förslaget. Alla fyra länderna är permanenta medlemmar av säkerhetsrådet men där sitter ju även elva länder till som ännu inte sagt sin mening. Bara diskussioner Ändå verkar det inte särsklit troligt att FN kommer att nappa på erbjudandet och skicka vapeninspektör Hans Blix till Bagdad. Orsaken är att Irak bara föreslår diskussioner inte inspektioner. Några sådana har inte förekommit på fyra år och FN understryker att Iraks förslag strider mot FN:s resolutioner. Hot mot USA Brevet från Bagdad skickades iväg samma dag som president Bush på nytt slog fast nödvändigheten av en ny regering i Irak. President Bush försöker ständigt länka samman Irak med terrordåden den elfte september och pekar ofta på det faktum att Irak haft god tid på sig att utveckla massförstörelsevapen, vapen som kan utgöra hot mot USA. Blix på semester Kunde vapeninspektionerna återupptas så skulle alltså Bush förlora sitt starkaste argument för att angripa Irak. Men en sån utveckling ser inte ut att vara nära förestående. Trots att inbjudan till Hans Blix avsåg omedelbara diskussioner i Bagdad så valde Hans Blix istället att åka på semester. Kanske en hint om att någon Bagdadresa inte är inplanerad den närmaste tiden.
Lena Bejerot, New York
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".