Skogsägare med nya traditioner

Antalet skogsägare i Sverige som bor någon annanstans än där de äger skog, har ökat kraftigt. Idag bor en tredjedel av Sveriges 350 000 skogsägare i en annan kommun än där skogsfastigheten ligger och i och med det här har det privata skogsbruket i Sverige förändrats visar en ny undersökning från Sveriges lantbruksuniveristet SLU.
Pär Holmström bor i Umeå, men äger skog i Vindelns kommun sju mil bort. - Pengarna är inte det viktiga, utan det viktiga är att rå om skogsmarken. Jag skulle kunna sälja allt jag har utom skogen. Förändrad ägarstruktur Från 1976 har antalet skogsägare i Sverige ökat kraftigt, närmare bestämt med 100 000 och många av dem bor långt i från sina skogar. Studien visar att synen på vad som är viktigt i skogen förändrats i och med att ägarstrukturen ändrat utseende. Pengar inte det viktigaste Friluftsliv och rekreation ses som viktiga faktorer och bland annat så är veden till det egna huset eller virket till den nya lekstugan viktigare än inkomsten. Ägarna som bor långt från sina skogar är, enligt Gun Lidestav, docent vid Sveriges Lantbruksuniversitet i Umeå, nämligen mindre benägna att tjäna pengar på skogen. - Visst är det trevligt med pengarna men det har ju ingen avgörande betydelse för det egna hushållet och hushållsekonomin. Rekreationsmöjligheterna som man har på sin skogsfastighet är ju uppenbarligen större än värdet av skogsinkomster. Kritiserats för vanskötsel Skogsägarna som bor långt ifrån sina skogar har tidigare ofta kritiserats, dels för att skatteintäkter från skogen ofta flyttas från glesbygdskommuner till kommuner med stora städer, men också för att de här skogsägarna inte sköter om sin skog. Stort intresse När svenska skogsägare själva fick överta ansvaret för skogsvården i början av 90-talet ledde det, enligt skogsstyrelsen, både till minskad återplantering och röjning. Men den nya studien visar att många i den här ägargruppen visst är intresserade av skogsbruk och inte alls är passiva i sin skogsskötsel: - Det finns ett oerhört stort intresse bland många icke-traditionella skogsägare, de är ju både aktiva när det gäller att gå kurser, att skaffa sig kunskaper på annat sätt och att sköta sin skog. ”En stor frihet” Skogsägaren Pär Holmström känner igen den negativa bilden av trottoarbönderna som äger skog, men han menar att just det faktum att han inte kan vistas i skogen varje dag gör att, åtminstone han, sköter om sin skog noggrant: - Jag tror att när man kommer till skogen så känner man en väldigt stor frihet, man är sig själv och man gör lite som man vill när man kommer till sin fastighet.
Maria Höglund
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".