Ett steg närmare EU för Turkiet

Turkiet tog på lördagen ännu ett steg närmare ett EU-medlemskap när parlamentet röstade för reformer som stärker den kurdiska minoritetens rättigheter och avskaffar dödsstraffet i fredstid. EU väntas nu före årets slut inbjuda till förhandlingar om inträde i unionen.
Det reformpaket som röstades igenom efter 22 timmars intensiv debatt i parlamentet innebär bland annat att kritik mot armén inte längre ska vara straffbart, att det kurdiska språket får användas i större utsträckning inom utbildning och medier och att smuggling av människor och mänskliga organ förbjuds. Parlamentet beslutade också att avskaffa dödsstraffet i fredstid, men detta föregicks av de längsta och mest irriterade diskussionerna. Ett skäl till det är att det nu största partiet, nationalisterna, anser att landets mest omtalade fånge, den dödsdömde ledaren för Kurdiska arbetarpartiet PKK, Abdullah Öcalan, därmed skonas. PKK förde ett 16 år långt väpnat uppror mot Turkiet fram tills att Öcalan greps i Kenya 1999. Alla reformer som nu röstats igenom är eftertraktade förändringar i EU:s ögon, men unionen har betonat att den också vill se reformerna genomförda i praktiken. Paketet måste dessutom godkännas av landets president, något som är en ren formalitet. Därefter väntas EU inbjuda till förhandlingar om ett inträde i unionen.
Pia Daleke
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".