(fp) vill skärpa kraven för invandrare

Det ska bli lättare för den som blivit lovad jobb i Sverige att få komma hit. Det föreslog Folkpartiet på lördagen. Men samtidigt vill partiet skärpa flera krav på de flyktingar och invandrare som lever här. Bland annat ska det krävas att man talar godkänd svenska för att bli svensk medborgare.
– Medborgarskapet innebär både förpliktelser och rättigheter och ska man kunna ta del i det svenska samhället, som en medborgare ska göra, då bör man ha någorlunda kunskaper i svenska. Den regeln gäller faktiskt i nästan alla länder, att man för att få medborgarskap måste kunna det landet språk, säger folkpartiledaren Lars Leijonborg. Ju sämre man tycker om flyktingar desto mer brukar man vilja att de ska anpassa sig efter svenskarna, Folkpartiet har traditionellt varit väldigt flyktingvänligt, varför talar nu även Folkpartiet om skärpta krav? – Mycket brett tycker jag att invandrarna ska få leva som de själva vill, det här programmet innehåller mycket friheter, de ska få välja var de vill ha sin spåkundervisning och bostadsort och mycket annat. Men sen finns det en kärna av värderingar som har växt fram på demokratisk väg i det svenska samhället, som handlar om kvinnors rättigheter, barns rättigheter, som alla måste accpetera för att leva här. Det är orimligt att 15-åriga invandrartjejer ska kunna giftas bort. Där måste de svenska värderingarna gälla tycker vi.
Fredrik Furtenbach
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".