Mördarmygg skapar katastrof i USA

I den amerikanska delstaten Louisiana råder katastroftilllstånd sedan myggor orsakat ett utbrott av en dödlig febersjukdom. Flera människor har avlidit till följd av epidemien.
Det är myggorna som sprider det dödliga viruset som smittat 58 personer och tagit fyra liv i staten Louisiana i södra USA. Västnilen viruset är relativt vanligt förekommande i Asien och Afrika, men USA som tidigare varit skonat, drabbades av ett allvarligt utbrott i staten New York 1999 med sju döda som följd. Viruset har allt sedan dess dykt upp på olika platser i USA. Fem till tio procent av de som smittas av viruset dör. Symptomen påminner om influensa och drabbar främst äldre och försvagade personer. Men två saker oroar forskarna denna gång. Viruset kommer tidigare på sommaren och det är allt yngre människor som smittas. Men om det betyder att viruset förändrar sig, är enligt forskarna allt för tidigt att säga. Det finns ingen speciell behandling för den som drabbas av virussjukdomen. Och med 58 personer redan smittade i staten Louisiana, där myggen nu frodas i fukten och värmen, hoppas nu guvernären på att regeringen ska bidra med miljontals dollar så att alla Louisianabor kan spreja myggmedel över sina kroppar.
Lena Bejerot, New York
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista