Tusentals i färgglad Prideparad

På lördagen kulminerade Pridefestivalen i Stockholm med en stor parad genom staden. Det är nordens största festival för homo- bi- och transsexuella och tusentals människor samlades på lördagseftermiddagen för att gå med i festivaltåget.
Anna Nilsson har varit med varje år sedan starten för fem år sen: - För att jag vill känna gemenskapen med alla andra homosexuella. Det är ju bara en gång om året som man känner att man har en självklar plats i samhället. Är festivalen viktig tycker du? - Ja, den är jätteviktig. Varför då? - För att det är vår chans att få känna oss hemma bland våra vänner. Annars är man alltid lite på undantag i samhället. För många är Prideparaden höjdpunkten under festivalen som inleddes i onsdags och avslutas på söndagen. Med i den färgglada och högljudda paraden på lördagen fanns homosexuella, bisexuella och transsexuella, olika organisationer och förstås många heterosexuella. Först i paraden rullade ett femtiotal dekorerade fordon med banderoller och regnbågsflaggor. De följdes av föreningen för gaypoliser som för första gången fått tillstånd att vara med i paraden iklädda sina polisuniformer. Bakom dem räknade arrangörerna och polisen med att ungefär 20 000 personer skulle följa i paraden och ytterligare tiotusentals till kantade dess väg genom Stockholm. Anders Selin är ordförande för Stockholm Pride. Han berättar varför han tillsammans med medhjälpare och många frivilliga vill ordna Pridefestivalen och paraden: - Ja det är en stor manifestation för att visa att vi finns i samhället och för att visa att vi är många olika människor och att vi ser ut på olika sätt, är i olika åldrar, att vi är glada och stolta över vilka vi är och att vi faktiskt inte håller på och gömmer oss. Det är slut på det där med att stå i garderoberna, det här är liksom motsatsen till det.
Max Carlgren
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".