Ovädersproblem på flera håll i landet

Problemen för det ovädersdrabbade Orust på Västkusten fortsatt på lördagen. Flera samhällen är helt avskurna och många vägar är bortspolade. Även i andra delar av landet har regnet ställt till problem.
Värst drabbades Svanvik på södra Orust, där flera hus riskerade att undermineras. Helen Tylén och Jan Lundberg är två av de drabbade. – Man kunde inte gå det bara forsade. Det var så strömt att man inte kunde gå här på gatan, det slog omkull en. Översvämning och avstängda vägar På fredagen var det västra Orust som var värst drabbat av åskovädret. När det fortsatte regna natten till lördag så fick också andra delar av Orust känna på naturens krafter. Sex vägar är helt avstängda och bensinstationen i Varekil och vägen mot Svanesund är helt under vatten. Nösund är fortfarande isolerat och värst just nu är läget i Strömsholm där en villa riskerar att dränkas. Tony Karlsson är räddningschef på Orust: – Vattnet har stigit över en meter, fördämningarna har brustit och går ner i en stor bäckravin och hotar en fastighet. Nu har vi grävt en ny fåra som leder av vattnet så att det inte ska trycka så mot fastigheten. Var är läget värst nu på Orust? – Det är i Strömsholm. Det är en kraftig bäck här, det är rena rama vattenfallet här. Även Malmö har drabbats Under dagen har 20 000 abbonenter varit utan telefon, men enligt Telia ska telefonerna nu fungera igen. Också andra delar av landet har drabbats av regnandet. I centrala Malmö fastnade fyra bilar, vilket gjorde att trafiken stod helt stilla och i Trelleborg stiger vattnet så mycket att räddningstjänsten fått pumpa vatten ur källare och hissschakt.
Fredrik Sperling, i samarbete med SR Göteborg
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista