Viktiga fynd vid regalskeppet Kronan

Flera historiskt intressanta fynd har gjorts den här sommaren vid utgrävningen av regalskeppet Kronan, som ligger på Östersjöns botten utanför Öland. Bland annat har dykarna hittat skulpturer och en låda med mediciner från 1600-talet.
Vid middagstid den 1 juni 1676 kantrade, exploderade och sjönk regalskeppet Kronan under ett slag med den dansk-holländska flottan. Drabbningen skedde 6 km utanför Hulterstad på sydöstra Öland. Kronans undergång är en av de största fartygskatastroferna i svensk historia. Över 800 man följde med fartyget ner i djupet. Flera viktiga fynd i år I 20 år har Lars Einarsson, arkeolog vid Kalmar läns museum och hans kollegor gjort utgrävningar. Hittills har mer än 20 000 föremål bärgats från Kronan. I år har flera viktiga fynd gjorts: - En cirka 40 centimeter lång, 20 centimeter hög och 25 centimeter djup kista. Det här kan man säga är kalasfyndet som vi gjort i år. Och det är av allt att döma ytterligare en apoteksskista som vi kan foga till den som vi hittade förra året. Och det här är i princip samma område. Så att den här delen av skeppet förefaller ha varit befolkad av medicinsk personal, åtminstone deras utrustning har funnits i det här området. Hoppas på bärgning Lars Einarsson hoppas på att Kronan en dag ska bärgas å att det sen byggs ett museum för skeppet. Men det kan dröja uppemot tio år innan utgrävningarna är klara. Just i år har det varit ett extra tufft jobb för dom dykande arkeologerna: - Årets utgrävningar har tyvärr varit utsatta för mycket blåsväder, så vi har inte kunnat dyka så mycket. Men nu när vi börjat att komma ner i fyndlagren så kommer ju direkt de här mängderna med fynd. Så det är ju med viss skräckblandad förtjusning man bärgar mängder med fynd, för det här genererar ju oerhört mycket arbete i konservering, omhändertagande och rapportskrivning.
Pascal Tshibanda
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".