Svårare stjäla vapen från hemvärnet

Nu ska det bli svårare att stjäla vapen från hemvärnet. Under sommaren levereras nya högteknologiska vapenboxar till hemvärnet, boxar som låses med en infraröd kodnyckel och som förstör vapnen om någon försöker bryta sig in.
Det har tagit fem år att ta fram försvarets nya vapenboxar. I varje låda finns plats för sex stycken automatvapen av modell AK4. Boxen har tagits fram av Försvarets Materielverk, FMV, tillsammans med företaget SQS, och är en vidareutveckling av värdetransportväskor som vid inbrottsförsök dränker pengarna inuti i färg. I försvarets boxar har färgpatronen ersatts med sprängmedel. FMV:s projektledare Jan Lindgren förklarar: - Konkret vad som händer när den är armerad, det är att vid ett inträngningsförsök i lådan så kommer det att detonera små sprängladdningar inuti. Det kommer inte att vara någon risk för den som bryter sig in i lådan att skadas men vapnen kommer att bli förstörda. Ökad vapensäkerhet Varje år stjäls eller försvinner uppåt 1 500 vapen i Sverige. Men även om bara en handfull av dessa stjäls just från hemvärnet, så tycker Jan Lindgren att de cirka 50 000 kronor varje box kostar är en god investering: - Det här är ju till för att öka vapensäkerheten inom försvarsmakten och att vid mindre transporter inte behöva åka med beväpnad eskort. Då minskar man också hotet mot den personalen som medföljer vapnen, de kan säga: var så god, ta lådan ni kommer i alla fall inte ha någon nytta av innehållet i den. Idiotsäker konstruktion I en första omgång ska omkring 150 boxar levereras till hemvärnet i landet och sedan ska projektet utvärderas innan man beslutar sig för om fler försvarsgrenar ska få fjärrkontrollstyrda vapenlådor. En av de stora fördelarna med lådorna är att de är idiotsäkra,säger Jan Lindgren: - Med den konstruktionen som vi har idag så kan du bara bli skadad om du medvetet apterar innehållet men sannolikheten att du av en slump skulle göra det är oerhört liten.
Anders Kilander
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista