Politiskt kaos i Haiti

I Haiti håller kaoset på att ta över. En våldsam fritagning från ett fängelse i landets näst största stad illustrerar myndigheternas växande maktlöshet och hur politiska grupper är på väg att förvandlas till banditgäng.
Allt sedan kongressvalet för två år sedan har Haiti befunnit sig i ett politiskt dödläge. Oegentligheterna runt valet var så omfattande att vare sig oppositionen eller observatörerna från de amerikanska staternas organisation godkände det. Ovilja kontrollera militanta gäng Haitis biståndsgivare har beslutat sig för att hålla inne med fem miljoner dollar tills nya val hållits. Men alla försök till förhandlingar i det syftet har hittills misslyckats. En viktig orsak till det är regeringens ovilja och på senare tid oförmåga, att kontrollera de militanta och ofta beväpnade gäng som bildats inom Lavalas familjen, det lösliga parti som leds av president Bertrand Aristide. En våldsam fritagning från ett fängelse i Haitis näst största stad Gonaives illustrerar hur kaotisk situationen blivit. Attack mot fängelse När fängelset angreps av ett par dussin beväpnade män med en bulldozer i spetsen, så flydde polisen i panik från staden. 59 av de 221 fångarna lyckades fly, en dödades. Bakom attacken låg ett gäng som kallar sig kannibalarmén och syftet med den var att frita deras ledare som hade gripits i början av månaden. Kannibalarmén har alltid tillhört de mest militanta anhängarna till president Bertrand Aristide. Vill oskadliggöra kannibalarmén Den sjuttonde december förra året, en dag då Aristides anhängare efter ett påstått kuppförsök gick till attack mot kända oppositionella över hela landet och då flera hus brändes ner och tio människor dödades, så var kannibalarmén av de mest aktiva angriparna. Ett av oppositionens krav för att förhandla med Aristide är att kannibalarmén och liknande gäng oskadliggörs. Kostsam eftergift Gripandet av kannibalarméns ledare var en första eftergift i den riktningen. Men det var en kostsam eftergift för Aristide. Kannibalarmén vände sig emot honom och den våldsamma fritagningen i Gonaives visar att de istället för att försvara Aristide, nu använder sina vapen för att försvara sig själva och det kriminella imperium de bygtt upp i skuggan av sitt politiska inflytande. Kaos på gatorna En ironisk detalj i sammanhanget är att många av de fångar som blivit fria är tidigare soldater och officierare som tidigare dömts för kuppen mot Aristide i början av 90-talet. Vittnen berättar hur kannibalarméns medlemmar och de tidigare soldaterna, segerrusiga marscherade runt på Gonaives gator. På vägen brände de ner domstolsbyggnaden och stadshuset. Och de affärer som inte hann få ner sina jalusier i tid, de plundrades innan de sattes i brand.
Lars Palmgren, Santiago
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".