Tyska politiker i tjänstereseskandal

För varje dag som har gått under den gångna veckan har affären med tyska politiker som åkt på privata flygresor för bonuspoäng som de tjänat in på tjänsteresor skruvat upp sig till en regelrätt skandal. De politiska partierna misstänkliggör nu varandra för att ha intressen med i spelet, det är ju knappt två månader kvar till valet.
Detta har hänt: Den tyska skandaltidningen Bild-zeitung har under veckan hängt ut en rad ledamöter av förbundsdagen för att ha använt trygghetsbonuspoäg hos det tyska flygbolaget Lufthansa som de samlat på sig på tjänsteresor till privata resor. Fallet är solklart, förbundsdagens relger förbjuder uttryckligen att tjänstebonus används privat. Bland de beskyllda finns ministrar, gruppledare och vanliga parlamentariker. En har avgått, några har erkänt men de flesta nekar. Och så kom det partipolitiska hackandet igång: Socialdemokraterna har polisanmält Bild-zeitung för att ha publicerat sekretessbelagda uppgifter eftersom flygbonusen är en förtrolig sak mellan flygbolag och resenär. Och de menar att tidningen går oppositionens ärenden eftersom det nästan bara är politiker som hör till den röd-gröna regeringskoalitionens partier som har hängts ut. Sen blev det känt att de tyska skattebetalarnas förening haft ett finger med när uppgifterna nådde offentligheten. Och det visade sig att en ekonom på skattebetalarföreningen som kände till uppgifterna i onsdags bytte arbetsgivare och nu är anställd av det liberala partiet FDP. Och därför riktas nu misstankarna mot liberalerna, att de försöker vinna politisk terräng genom att skandalisera motståndarna. Det har räknats ut att affären genom att vara till regeringspartiernas nackdel skulle leda till ett maktskifte om det vore val redan i dag. Man räknar med ökat politikerförakt och röstskolk i valet och det sägs socialdemokraterna förlora mest på och därför vara till nytta för de borgerliga partierna. Tyskland har över fyra miljoner arbetslösa, företagen betalar in allt mindre skatt när konjukturen blir sämre och staten får allt svårare att få inkomster och utgifter att gå ihop. Förmodligen blir det skattehöjningar vem som än vinner valet. Men frågor som de har för tillfället helt och hållet försvunnit från den politiska arenan.
Stefan Winiger, Wien
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".