Boliden tänker inte betala skadestånd

Boliden har inte för avsikt att betala det skadestånd som den spanska regeringen kräver efter den svåra dammolyckan i södra Spanien för fyra år sen. Den spanska regeringen kräver närmare en halv miljard kronor i skadestånd av Bolidens spanska dotterbolag Boliden-Apirsa.
Ulf Söderström är informationsdirektör på Boliden – Vi är förvånade. Boliden friades helt och fullt från den här dammolyckan och vi har inte fått några krav rikatde mot oss i den här frågan. Friades från ansvaret En spansk domstol friade alltså förra året Boliden från allt ansvar för olyckan då en damm brast och avfallsvatten förorenade en näraliggande flod. Men trots det fortsatte den spanska regeringen att utreda miljökatastrofen. Och de bötfäller nu Bolidens spanska dotterbolag Boliden-Apirsa på nära en halv miljard kronor. Det är den största miljöbot som utdömts i spanien och inkluderar kostnaden för att återställa miljön i områden som skadades i olyckan uppger spansk radio. Ansökt om konkurs Vid olyckan i april 1998 brast en damm vid en gruva och flera miljoner kubikmeter giftigt avfallsvatten rann ut i den näraliggande floden Guadimar och dödade stora mängder fisk och fåglar. Efter olyckan har den spanska staten och EU tillsammans lagt ner flera hundra miljoner kronor på att sanera området. Men det är osäkert om pengarna kommer att betalas ut. Boliden-Apirsa har ansökt om konkurs och de har också rätt att överklaga den spanska regeringens beslut. Ulf Söderström säger att Boliden inte har för avsikt att betala ut några pengar: – Skulle det riktas krav mot Boliden så kommer Boliden rikta de kraven vidare mot de som är ytterst ansvariga för den här olyckan. Vilka är de ytterst ansvariga? – Jag vill i dagsläget inte kommentera det, men när det i så fall blir aktuellt så kommer vi att tala om vilka som är ytterst ansvariga för det här.
Max Carlgren
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".