13 döda i attentat i Israel

På söndagen dödades 13 människor i nya palestinska attentat i Israel. De flesta dödades vid ett sprängattentat mot en buss i norra Israel nära libanesiska gränsen. Sedan följde nya attacker på Västbanken och i östra Jerusalem.
Nu går bara timmar mellan de palestinska attentaten. Söndagen lade tiotalet nya namn på den israeliska allt längre listan över attentatsoffer. Först sprängdes en buss i norra Israel, nära staden Safed. Morgonbuss 361 på väg från Haifa var full av soldater på väg till sina baser efter helgledigheten. Bussen demolerades fullständigt och alla passagerare dödades eller skadades. Många är mycket svårt brännskadade. Islamiska extrema Hamas militära gren har tagit på sig skulden för dådet och varnat för att detta bara är början. Nästa dödsoffer skördades vid Damaskusporten i östra Jerusalem. En palestinier på motorcykel sköt mot israeler i en bil tillhörande Bezek, telefonbolaget. Polis besvarade elden och en kafégäst dödades, liksom en polis och attentatsmannen. Al Aqsas martyrer tog på sig skulden. Senare besköts en buss mellan två bosättningar på norra Västbanken och därefter en bil norr om Ramallah. Totalt skadades åtta, varav sex allvarligt i dessa attentat. Al Aqsas martyrer sa sig ligga bakom Ramallahattentatet. För tredje dagen fortsatte Israel sin operation i Nablus gamla stad, hundratals palestinier har gripits. I Gaza dödade israeliska soldater en tungt beväpnad palestinier i grodmansutrustning på väg upp på stranden nära en bosättning. Israels talesman Dore Gold ser dock ingen våldsupptrappning: ”Det går inte att prata om en våldscykel det som att kalla de brittiskamerikanska striderna mot Al Qajda i Afganistan en våldscykel med Al Qajda. Man måste skilja på terrorism och självförsvar”. Palestinske parlamentsledamoten i Gaza Ziad Abu Amr säger att enda sättet att komma åt problemet är genom förhandlingar, det är ett politiskt problem som kräver en politisk lösning, inte militära lösningar som prövats förut utan resultat.
Maria Persson Löfgren, Jerusalem
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista