Persson (s) kritiserade och raljerade

Statsminister Göran Persson höll på söndagen sitt sommartal i Björkvik. Han gick till hårt angrepp mot folkpartiet och det förslag som presenterades på lördagen om att tillåta arbetskraftsinvandring. Sverige ska inte ta emot några gästarbetare, sa Persson.
– Det är naturligtvis någonting som går långt utöver vad vi sett på svensk arbetsmarknad. Om man ska sända tillbaka människor som har jobbat i Sverige i ett par år, vilka konsekvenser får det om de har skaffat familj? Man kan ju tänka sig att det är unga människor som kommer hit och börjar jobba exemplevis i vården eller industrin, sen viker konjukturen och de kanske har gift sig här och har barn, ska man då sända ut hela familjen? Hur gör man? Det där är en ohållbar politik, jag tycker inte att den känns genomtänkt. Det känns som att vi nu är på väg att få både ett svenskt och ett danskt folkparti. Angriper (fp) Göran Persson angriper alltså folkpartiet i en av folkpartiets centrala valfrågor. Statsministern ägnade en del av sitt tal i Björkvik på söndagen åt att raljera över de borgerliga och deras oenighet i viktiga frågor. Göran Persson tänkte lägga till en ny fråga i varej tal han håller under valrörelsen där de borgerliga inte är överens. Föredrar samförstånd Statsministern uppehöll sig del vid den ekonomiska krisen, kapitalismens kris och förtroendekrisen för näringslivet vars chockvågor från USA sköljer också över Sverige. Men Göran Persson vill inte ha någon strid sa han, han föredrar försoning och samförstånd. - Vi ska inte utnyttja det besvärliga läget, utan tvärtom, säga okej låt oss försöka hitta ett nytt sätt att samarbeta, ett nytt samförstånd som siktar på att göra Sverige starkare. Så vi utnyttjar inte det här. Tillsätter kommission Göran Persson berättade också att regeringen nu tillsätter en kommission under ledning av förre finansministern Erik Åsbrink, en slags etikkommission som ska diskutera med näringslivet om bonus, resultatlöner, konkurrens och så vidare. Göran Persson sa att den här kommissionens arbete kanske leder till resultatet att det blir lagstiftning. På frågan om varför riksdagen ska stifta lagar om hur det privata näringslivet ska sätta sina löner, svarade han så här: – Vi känner oss också naturligtvis, med tanke på den tradition vi har, lite osäkra. Vi har inte lagt oss i det här förut men det är klart att när så många människor upplever att det här är någonting som skrämmer och oroar så bör vi reagera och gå igenom det hela. Det kanske är så att det är bra som det är och då har så här långt hälsan tigit still. Bra, då är det utrett. Men det kan också vara så att det behöva göras en del justeringar och då ska vi göra det. Vad tycker du själv om Ericssons resultatlöner och bonussystem? – Jag kan dem inte så bra att jag vågar kommentera, däremot har Kurt Hellström och jag kommit överens om att Hellström ska komma till regeringen och berätta hur det ligger till med de här sakerna och kanske då också berätta hur företaget utvecklas, vilket för oss är minst lika intressant att veta.
Inger Arenander

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".