Många ger pengar till svältkampanj

Lutherhjälpens uppmärksammade kampanj för att samla in pengar till dem som hotas av svälten i södra Afrika har fungerat över förväntan. Varje dag sätter svenskarna in nästan 150 000 kronor in på Lutherhjälpens konto och det är mer än vad svenska Röda korset fått in till södra Afrika sedan i maj.
Varje dag ramlar nästan 150 000 kronor in på Lutherhjälpens konto. Men så har också Lutherhjälpens kampanj fått mycket uppmärksamhet, med en bild på ett utmärglat barn som hänger i en våg och anspelningar på dokusåpan Robinson. Andra biståndsorganisationer har kritiserat Lutherhjälpen för att framställa människor som hjälplösa offer, men helt klart är att kampanjen fungerat. –Ja det gör att vi får in mer än vad vi annars fått in, säger Peter Weiderud, svenska kyrkans utrikeschef. Under den månad som kampanjen pågått har Lutherhjälpen fått in knappt två miljoner kronor och Peter Weiderud tror att man kommer att överträffa kampanjmålet på 4 miljoner. Jämför det med de 91 000 kronor som har kommit in sedan Svenska röda korset i början av maj öppnade sitt katastrofkonto för att samla in pengar till dem som hotas av svälten. Maud Fröberg är pressekreterare på Röda korset. –Jag tror att det hjälper till absolut med annonsering för att lyfta frågan. Men vi jobbar ju under ett paraply, under Internationella Röda Korset. När vi får signaler om att ytterligare medel behövs är det mycket möjligt att vi också startar en sådan insamling också. När Röda korset för två år sedan samlade in pengar till de översvämningsdrabbade i Mocambique strömmade pengarna in. Då skänkte vi svenskar 14 miljoner kronor. Men i Mocambique var katastrofen ett faktum medan matbristen i södra Afrika än så länge är en en potentiell katastrof. Maud Fröberg på Röda korset menar att det är svårt att få in pengar för att i tid avvärja och förebygga och det håller också Peter Weiderud på svenska kyrkan med om. Men trots det och trots misstron mot de styrande i några länderna så har Lutherhjälpen alltså fått in nästan två miljoner kronor på en månad. –Jag tror det finns en omedelbar reaktion hos människor i någonstans bestörtning och besvikelse över misshushållning och missgrepp bland politiska ledare. Men jag tycker också att det finns en förmåga hos människor att se den lidande människan bortom de här politiska missgreppen, säger Peter Weiderud.
Caroline Salzinger, utrikesreporter
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".