Uruguays banker öppnar igen

Bankerna in Uruguay öppnar under måndagen igen efter att ha hållit stängt i fyra dagar för att undvika panikuttag. Beskedet kom efter att USA lovat att ställa upp med ett lån på 15 miljarder kronor.
Lånet från USA är kortfristigt och kommer att betalas tillbaka så snart Internationella valutafonden, IMF, tillsammans med Världsbanken och interamerikanska utvecklingsbanken inom några dagar skickar de pengar som de lovat för att stödja Uruguay. Förutsättningen för de snabba lånebesluten när det gäller Uruguay var att landets kongress under helgen röstade igenom en ny lag för att stabilisera landets banksystem. Lagen innebär vissa begränsningar för de tidsbundna konton i dollar som finns i två statliga uruguayanska banker som också är landets största. Men till skillnad från i Argentina påverkas vare sig vanliga sparkonton eller andra bankkonton i uruguayansk valuta. Den finansiella oron i Uruguay är en direkt effekt av krisen i Argentina och den blev akut när argentinare som flyttat sina sparmedel till uruguayanska banker de senaste veckorna började göra panikuttag av rädsla för att utvecklingen i Uruguay skulle bli den samma som i hemlandet.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".