Småbutiker försvinner

På tre år har antalet orter i Sverige med dagligvarubutik minskat med mer än tio procent. Det är en följd av att lanthandeln lagt ner på många orter och de handlare som finns kvar drivs ofta med mycket knappa medel. Det gäller till exempel butiken i Hara i Jämtland som Kjell Jonsson och hans fru drivit sedan 1985.
– Vi satt och jämförde med existensminumum här om dagen och tyvärr är vi på existensminimum, säger Kjell Jonsson som driver butiken i Hara. Butiken i det lilla samhället Hara tjugo minuter utanför Östersund med allt från hundmat till iste och bensin omsätter sex miljoner kronor per år. Men Kjell Jonsson driver butiken med små marginaler och de små marginalerna har gjort att antalet orter med egen butik minskat från 2 400 till ungefär 2 100 de senaste fem åren. I Jämtland har antalet butiker sjunkit från 400 på 1960-talet till 130 idag. För några år sedan sade Glesbygdsverket att ingen ska ha längre än tio minuters resa till sin affär. I Jämtland idag är det drygt sex procent som har det. Kjell Jonsson pekar på höga avgifter som ett av de stora hindren för butiken. Kommunen har till exempel samma avgift på 800 kronor för tillsyn av folköl för Kjells butik som för en butik som omsätter 15 gånger så mycket: – Det är ju inte rimligt. Om man tar ännu mindre butiker som säljer ännu mindre öl så kanske det inte lönar sig för dem att sälja öl helt enkelt och då tar man bort möjligheten för den ortens befolkning att köpa öl, säger Kjell Jonsson. Siv Olsson som arbetar med frågor om lanthandlar på länsstyrelsen i Jämtland anser att glesbygdsbtuiker viktigt inte bara som en affärer utan att all service på en liten ort hänger ihop. – Det finns ett samband, vill du inte handla i butiken hemma men du vill ha ungarna i byskolan då måste du tänka över vad som är på gång, säger Siv Olsson. Sedan en tid tillbaka kan länsstyrelsen dela ut pengar från regeringen för att stödja investeringar hos lanthandlar och enligt en beräkning som regionalpolitiska utredningen gjort handlar det om cirka 40 miljoner för att stödja de butiker med låg omsättning som ligger längre än tio kilometer från nästa butik. Men frågan är varför skattepengar ska gå till att stödja kommersiell verksamhet. – Vi kanske inte skulle vara bidragsberoende från Stockholm, Göteborg och Malmö om vi fick behålla lite mer av pengarna från vattenkraften säer Siv Olsson på länsstyrelsen i Jämtland, och handlaren Kjell Jonsson håller med. Edvard Unsgaard
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".