Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Fortsatt rysk blockad mot Georgien väcker desperation

Den ryska blockaden mot Georgien kommer att fortsätta åtminstone tills mitten av nästa vecka. Då sker det första mötet mellan ländernas utrikesministrar i Moskva. Under tiden växer desperationen över den ryska attityden i Georgien.

Redan innan Ryssland stängde gränserna och stoppade alla transporter mellan Georgien och Ryssland hade Georgien förlorat motsvarande 300 miljoner kronor på stoppad export.

Detta sedan Ryssland tidigare i år förbjöd georgiskt vin och mineralvatten. Över 70 procent av vinexporten från Georgien gick till Ryssland.

Flyget den stora förloraren
Nu är landets statliga flygbolag den stora förloraren. Trafiken mellan Tbilisi och Moskva var en av de mest lönsamma och det antas att bolaget redan förlorat mångmiljardbelopp. Någon officiell statistik finns inte, Georgien håller inne siffror om förluster.

Men situationen är pressad. Georgien har vädjat om hjälp från FN och president Micheil Saakasjvili har bett om möten med president Vladimir Putin tre gånger, men utan resultat. Nu ska ländernas utrikesministrar mötas i Moskva i början av november, den första kontakten på så hög nivå sen konflikten började.

Kan rösta mot ryskt WTO-medlemskap
Georgien har också hotat att stoppa Ryssland från att bli medlem i världshandelsorganisationen WTO, där Georgien är medlem och som medlemsstat kan rösta emot att Ryssland väljs in.

Georgien har också försökt mobilisera länderna i den nya samarbetsorganisationen Guam, där Azerbajdzjan, Moldavien och Ukraina ingår förutom Georgien, men har fått kalla handen.

Konflikten hotar också ukrainska vinodlare
Moldavien är redan hårt ansatt sen Ryssland blockerat också moldaviskt vin som är landets främsta exportvara. Nu vill Ryssland undersöka allt ukrainskt vin. Detta sedan det misstänks att både Georgien och Moldavien härtappat sitt vin i Ukraina och låtit etikettera det som ukrainskt vin för att kunna kringgå importförbudet. Nu riskerar alltså också ukrainska vinodlare att straffas som en följd av konflikten.

Konflikten kan fördjupas ytterligare när kylan sätter in om Ryssland stryper gastillförseln till Georgien. Georgien har redan förhandlat med både Iran och Azerbajdzjan om gas därifrån men eftersom den gasledning som går via Georgien från Azerbadjzjan till Turkiet kommer att försenas finns inget sätt att transportera gasen till Georgien förrän tidigast i början av nästa år.

Maria Persson Löfgren, Moskva
maria.persson_lofgren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".