Delade meningar om svensk ekonomi

Det råder delade meningar om Sveriges ekonomi. Regeringen anser att tillväxten varit god sedan slutet på 90-talet, även om Göran Persson i sitt tal i Björkvik i går varnade för att en kris kan vara på väg. Svenskt Näringsliv pekar däremot på OECDs välståndstabell, där Sverige ligger på 17:e plats.
Något Svenskt Näringslivs chefsekonom Stefan Fölster, är bekymrad över. Ava Sa AMS-direktör Sandro Scocco. Reporter Rickard Jakbo Det finns flera listor där ett lands ekonomi och utveckling mäts. På vissa har Sverige halkat ned under 90-talet, på andra har vi stigit ett par steg. På OECDs välståndsliga, ligger vi på 17 plats sedan början av 90-talet. Välståndsligan utgår ifrån hur mycket befolkningen kan köpa för sina inkomster. Att Sverige ligger i toppen eller i mitten gör stor skillnad för en familj. Enligt Svenskt Näringsliv handlar det om tusentals kronor i månaden. Att Sverige ligger i mitten, sedan början av 90-talet, är det ingen som ifrågasätter. Men meningarna går isär om Sverige har en bra eller dålig ekonomisk tillväxt. Enligt regeringen och LO har tillväxten ökat med mer än genomsnittet för EU och OECD-länder. Huvudbudskapet i regeringens nyligen lagda ekonomiska deklaration var att den ekonomiska politiken är framgångsrik. Svenskt näringslivs chefsekonom, Stefan Fölster, håller med om att tillväxten har varit högre än i andra länder i slutet av 90-talet. - Men hushållen har inte fått det bättre relativt sett. Samtidigt som vi har haft en tillväxt så har kronan försvagats. I slutändan beror det på att vår tillväxtpolitik inte varit tillräcklig, säger Fölster. Den före detta LO-ekonomen, men numera AMS-direktören, Sandro Scocco, anser inte att valutaförändringar spelar någon roll för tillväxten. - Valutakursen kan ändras på kort tid. Det som är väsentligt när man talar om tillväxt är antalet arbetade timmar i ekonomin. där har Sverige varit duktiga sen 1998 genom att öka sysselsättningen och pressa ner arbetslösheten, säger Sandro Scocco.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".