Obetalda skulder får drivas in inom Norden

Svenska kommuner förlorar många miljoner varje år på utländska felparkerare, men nu ska parkeringsböter från kommunala parkeringsplatser kunna drivas in i ett annat nordiskt land. Detta kommer också att gälla vissa andra avgifter. Det kommer en arbetsgrupp inom Nordiska ministerrådet att föreslå inom några veckor.
Det handlar om ett avtal där till exempel en kommun ska kunna använda motsvarigheten till den svenska kronofogdemyndigheten för att driva in obetalda avgifter som en parkeringsbot. P-böter på 11 miljoner kronor Medborgare i de nordiska grannländerna hade enligt de senaste siffrorna från Riksskatteverket, RSV, som är från 1999, obetalda parkeringsavgifter hos svenska kommuner på 11 miljoner kronor. Det är pengar som genom förslaget från Nordiska ministerrådets arbetsgrupp, alltså skulle kunna krävas in. Gäller även andra skulder Men förslaget skulle också innebära att obetalda studiebidrag och TV-avgifter, men också underhållsstöd, som beslutas av försäkringskassorna, ska kunna drivas in i andra nordiska länder. Obetalda TV-licenser uppgick 1999, enligt Riksskatteverket, till 10 miljoner, obetalda understöd från föräldrar till barn två miljoner, och studiestöd som inte betalats hälften så mycket, en miljon. Förslag inom kort Kravet på åtgärder kom redan för tre år sen från RSV, men det dröjde ända till i fjol innan Nordiska ministerrådet tillsatte sin arbetsgrupp som inom några veckor offentliggör sina förslag. EU omfattas inte Men indrivning om felparkering gäller inte i andra EU-länder, bara inom de Nordiska länderna. Frågan är då varför många länder har en sån här ovilja till att träffa avtal som nu är på gång i Norden. Ämnesrådet på finansdepartementet, som också är ordförande i arbetsgruppen, Frank Waltersson, har sin uppfattning klar.
Jan Andersson
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista