Ny president i Bolivia

Bolivia har fått en ny president. Gonzalo Sanchez de Lozada valdes efter ett helt dygns debatt i kongressen. Att det var just kongressen som utsåg honom beror på att ingen kandidat i de allmänna valen i juni själv fick de nödvändiga 50 procenten, och då är det enligt den bolivianska författningen kongressens uppgift att välja mellan de två som fick flest röster.
Kongressessionen som utsåg Gonzalo Sanchez de Lozada var inte bara lång, den var också mer boliviansk än tidigare. Av kongressens 157 medlemmar, som alla utnyttjade sin talartid, så var det minst 30 som talade på ett indianskt språk, något som aldrig tidigare förekommit, trots att olika indianska grupper utgör majoriteten av Bolivias befolkning. Sanchez de Lozadas motståndare Evo Morales, ledare för de kokabladsodlande bönderna, är armaraindian, och många av de kongressledamöter som tillhör hans parti MAS är också indianer. Förutom att de nu tog sig rätten att tala på sitt eget språk istället för på en knagglig spanska var det många som också tuggade kokablad, inte bara för att hålla sig vakna utan för att via att kokan inte är det samma som kokain utan en del av den indianska kulturen.
Lars Palmgren, Santiago

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista