Tusentals palestinier fångna utan åtal

Nära 2 000 palestinier sitter fångna utan att ha åtalats. De hålls i så kallat administrativt förvar, något som har ökat kraftigt under det palestinska upproret.
Före september år 2000 fanns nio palestinier i administrativt förvar. Under Israels senaste invasion av Västbanken har ökningen accelererat ytterligare. Enligt den palestinska fångarnas organisation i Ramallah rapporteras nya fall varje dag. Inga anklagelsepunkter Majoriteten har inte gjort något, de har gripits de kan inte åtala dem för något, de hålls i sk administrativt förvar, eftersom det inte finns några anklagelsepunkter, enligt May Whalid Hussein, som arbetar för fångarnas organisation. Många anhöriga gripna Huvudparten av dem är bara anhöriga, föräldrar eller släkt till martyrer eller sådana som Israel efterlyser. Familjerna gjorde ingenting, men de grips och hålls utan rättegång, enligt May Whalid Hussein. Stark kritik Både israeliska och palestinska människorättsorganisationer kritiserar det omfattande bruket av administrativt förvar. Israels armé och regering brukar försvara sig med att detta är en extraordinär situation där krigstillstånd råder. Anhöriga som har känt till planer på attentat är lika skyldiga som attentatsmännen, enligt Israel. Nya fångläger öppnas För att kunna husera alla de nya fångarna har tillfälliga fångläger byggts i bland annat bosättningen Ofer nära Ramallah och Huwara nära Nablus. Israel har också återöppnat fängelset Ansar III som ligger i avlyst militär zon i Negevöknen, nära egyptiska gränsen. Ansar III stängdes efter Osloavtalen 1993. Administrativt förvar Under det första palestinska upproret på 1980-talet hölls 15 000 palestinier i administrativt förvar. De flesta släpptes under Osloavtalen. Administrativt förvar innebär tre månaders fängelse, men tiden kan förlängas utan förklaring eller rättegång. Som längst kan en person hållas ett år utan rättegång eller dom. Kollektiv bestraffning Människorrättsjurister hävdar att Israel bryter mot Genève-konventionen genom att använda sig av administrativt förvar som en form av kollektiv bestraffning av palestinierna.
Maria Persson-Löfgren, Jerusalem
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".