Fortsatta spekulationer om Ebner

Spekulationerna kring hur det är ställt med finanserna hos den schweiziska finansmannen Martin Ebner och hans företag fortsätter sedan han överraskande sålde fler bolag förra veckan. Men trots att han bedyrar att han har har ordning på pengarna kom på måndagen uppgifter om att han fått anstånd med att betala av på lån under ett helt år.
”Det enda fel vi har gjort är att vi inte spridde ut ägandet och därmed riskerna på fler olika aktier” - så långt men inte längre sträckte sig Martin Ebner i sin självkritik när han under helgen i schweizisk tv för första gången uttalade sig offentligt om försäljningen av fyra investmentbolag till schweiziska Zürcher Kantonalbank förra veckan. Genom försäljningen mister Ebner åtminstone för tillfället det strategiska inflytandet han hade i bland annat ABB och Investor, där han gjorde sig känd som en mycket drivande delägare. Att en slipad finansman av Martin Ebners format bara säljer av bolag trots att det betyder att han förlorar mycket i form av minskat inflytande tolkades omedelbart som att han och hans företagsgrupp har allvarliga problem och snabbt behöver pengar. Enligt schweiziska medier har företagsgruppen skulder på 19 miljarder schweizerfranc, omkring 120 miljarder svenska kronor. Ebner själv förnekar de ekonomiska problemen bestämt men på måndagen skrev amerikanska Wall Street Journal att åtta banker har beviljat honom anstånd med att betala av på lån under ett helt år. På det sparar han omräknat kring 20 miljarder svenska kronor. Det lär inte sätta stopp för spekulationerna kring hans finansiella problem - varför skulle bankerna låta honom slippa betala av på lånen om det inte vore för att de är rädda att annars förlora allt de har lånat ut.
Stefan Winiger, Wien
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista