Åsbrink välkomnar kommission för näringslivet

I går blev det känt att regeringen tillsätter en statlig kommission som ska undersöka näringslivets etik. Och Erik Åsbrink, tilltänkt att leda kommissionen, ser den som behövlig.
Kommissionen ska bland annat granska hur options-och bonusprogram till höga chefer fungerar. Den förre finansministern Erik Åsbrink är den som ska utreda näringslivets etik. - Jag hoppas att vi kan bidra till att ställa till rätta saker inom svenskt näringsliv genom att kasta strålkastarljuset kring vissa företeelser och komma med förslag på vissa områden. Den ovanliga åtgärden att tillsätta en kommission används normalt av regeringen då saker står på spel, som berör statens allra mest grundläggande funktioner, till exempel en utbåtskommission, en palmekommission eller en netralitetskommission. Den här gången är det bonusar och redovisningsfiffel som ska utredas, även om det som har hänt i den vägen mest har hänt i USA. Kanske är det egentligen en kommission som ska utreda varför det ofta tycks gnissla mellan den socialdemokratiska regeringen och telekombolaget Ericsson. Tre ministrar har under årens lopp hamnat på direkt kollissionskurs med landets viktigaste företag. Ingela Thalen uppmanade i ett förstamaj-tal LO-medlemmarna att fundera på om det verkligen var Ericssontelefoner de skulle köpa. Britta Lejon sålde sina Ericsson-aktier i vredesmod, och i förra veckan kritiserade en i detaljerna oinsatt Marita Ulvskog Ericssons bonusprogram. Nu har dessutom Ericssons VD kallats till Rosenbad för att berätta om Ericssons bonussystem. Det är en repris av vad som hände för några år sedan, när Ericssons VD hette Lars Ramqvist.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".