Putin svarade på flera frågor.

Miljoner ryssar ställde frågor till Putin

Två miljoner människor ringde, mejlade och sms:ade sina frågor när Rysslands president Vladimir Putin satt i direktsändning och skulle svara. Telefonväkteriet har blivit en tradition, den här gången var det en något mindre engagerad president men vid några frågor brände det till.

– Hallå, hallå. God dag, Vladimir Vladimirovisj, sade Nina Dimitrovna, en av miljontals ryssar som frågade den ryske presidenten direkt i en tre timmars tv sändning på onsdagen.

En årlig tradition, som presidenten verkar allt mindre engagerad i. Bara några få frågor fick honom att tända till, Nordkorea, Georgien och hans egen framtid efter presidentvalet 2008.

Utvalda frågor
Intrycket var att frågorna var noggrant utvalda därav få överraskningar.

– Det går inte i en förhandlingsprocess att tvinga in parten i ett hörn, det ökar bara spänningarna, sade Putin om Nordkorea och hävdade att pressen fått landet att spränga sin atombomb.

Under en vecka före direktsändningen har miljontals ryssar mejlat, ringt och sms:at frågor till presidenten.

Mycket nämndes aldrig
Men även om en fråga handlade om politiska mord fanns mycket som aldrig nämndes. Som väntat var tonen hård gentemot Georgien och svaret på Putins egen framtid var också väntat.

– Arkadij – allt blir bra, sade han på frågan från en chaufför, som oroades över hur det ska bli utan Putin i Ryssland efter 2008.

Det är inte bra att ha samma ledare, men jag kommer inte helt lämna politiken, sade presidenten.

Maria Persson Löfgren, Moskva
maria.persson_lofgren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".