Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Torskfisket i Östersjön nära kollaps

Politikerna struntar i den vetenskapliga rådgivningen när det gäller torskfisket. Det kan sluta i kollaps, säger forskare.

På tisdagen fattade EU:s fiskeministrar beslut om de nya torskkvoterna i Östersjön. I många år har det Internationella Havsforskningsrådet, ICES, rekommenderat kraftigt sänkta kvoter eller inget fiske alls.

För nästa år ansåg ICES att man ska avstå helt från fiske i det östra torskbeståndet öster om Bornholm. EU:s beslut blev istället en kvot på 40 000 ton.

”Inget fiske i det östra beståndet”
– Den svenska ståndpunkten är att vi i första hand ska följa de vetenskapliga rekommendationerna från ICES, vilket innebär att vi inte ska ha något fiske i det östra beståndet, sade jordbruks- och fiskeminister Eskil Erlandsson inför förhandlingarna.

Det blev inget stopp för fisket. Sverige gick istället liksom övriga länder med på ordförandens kompromiss om nya kvoter.

Sedan 1990-talet har det Internationella Havsforskningsrådet rekommenderat att kvoterna ska minska kraftigt. För tre av åren efter 2000 har rådet sagt att torskfisket i östra beståndet i Östersjön bör stoppas helt. EU fortsätter dock år efter år att dela ut nya fiskekvoter och besluten fattas inte utifrån den vetenskapliga rådgivningen.

”Ren nonchalans”
– Det är ren nonchalans från beslutsfattarna och oansvarighet. Senast för fyra år sedan i Johannesburg när Johannesburgdeklarationen kom, sade man att man skulle återuppbygga fiskbestånden. Nu fyra år efteråt, har EU:s ansvariga politiker inte åstadkommit någonting på den vägen, säger Sture Hansson, professor i marin ekologi vid Stockholms universitet.

EU:s fiskekvoter för det mest sårbara östra torskbeståndet har minskat med två tredjedelar på tio år. Det har inte räckt till för att hjälpa upp reproduktionen, säger Sture Hansson.

– Vi har ett facit i hand som visar att beståndet inte har återuppbyggts. Senaste beståndsuppskattningen visade på de minsta torskbestånden vi har haft i Östersjön när det avser torsk i modern tid, säger han.

Risk för kollaps
Överfisket tillsammans med den känsliga balansen mellan torsk och skarpsill - skarpsill äter torskägg - gör att det finns en risk för kollaps liknande den, som skedde utanför New Foundlands kust för 15 år sedan. Torskbeståndet där har ännu inte återhämtat sig.

– Då kanske vi kommer in i ett läge där vi får ett så kallat regimskifte, det vill säga att torsken inte kan komma tillbaka även om vi skulle sluta fiska på det. Det är ett mardrömsscenario, säger Sture Hansson.

Vad ser du för förklaring till att man ändå fortsätter med så pass höga kvoter som man gör?

– Politisk impotens när det gäller att stå emot näringens kortsiktiga intressen, säger han.

Ingrid Gustavsson
ingrid.gustavsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".