Ny kris under uppsegling mellan Kina och Taiwan

En talesman för den kinesiska regeringen varnar på måndagen regeringen på Taiwan att varje steg mot självständighet för ön leder mot katastrof.
Varningarna från fastlandet är riktade till Taiwans president Chen Shui-bien. Chen sa i ett tal i lördags att han nu stöder ett lagförslag om folkomröstning bland taiwaneserna i den laddade frågan om Taiwans självständighet. Presidenten förklarade också att det i praktiken existerar två länder på varsin sida om Taiwansundet, Fastlandskina och Taiwan. Nytt ordkrig Detta räcker för att starta ett nytt ordkrig och det grova artilleriet mullrar nu i Peking. Kina varnar allvarligt alla splittrande krafter, som hotar fred och stabilitet och för Taiwan mot katastrof, säger regeringstalesmannen Li Weiyi. Kina kommer inte under några omständigheter att tillåta att Taiwans skiljs från Kina, heter det i regeringens uttalande. Rebellprovins Regeringen i Peking betraktar Taiwan som en rebellprovins som gått sina egna vägar och skall återföras till Kina. Regeringen har hotat att återta provinsen med våld om Taiwan utropas till en självständig stat. Det är detta hot som nu återkommer. Militärmanöver i Taiwansundet Om några veckor håller Kina nya stora militärmanövrer utmed Taiwansundet, där folkarmén övar styrkorna för en attack mot Taiwan. Den nya krisen över Taiwansundet har växt fram i takt med en rad uttalanden från president Chen Shu-bien under senare tid om relationerna mellan Taiwan och Fastlandskina. Söker sin egen väg Regeringen på Taiwan vill ha normala förbindelser över Taiwansundet som bas för ekonomiskt samarbete annars hotar ett farligt beroende. Men ledarskapet i Peking har fortsatt att ignorera Taiwans president. Chen Shui-bien har då valt att antyda att Taiwan kan komma att söka sin egen väg istället för att återförenas med Fastlandskina.
Börje Remdahl, Hanoi
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".