EU hotar bötfälla Portugal för dess ekonomi

Denna vecka börjar semestern på allvar i södra Europa, och i Portugal står turistbranschen inför den sämsta säsongen på tio år. Många har inte råd att semestra och stannar därför hemma, och även de utländska turisterna, framför allt tyskar och engelsmän, väljer andra resmål än Algarvekusten, men det är inte bara turistbranschen i Portugal som går dåligt. Hela landet lider av ekonomisk recession, samtidigt som EU hotar att bötfälla Portugal för ett alltför stort budgetunderskott.
”Att be de lägst betalda arbetarna i unionen att göra de största uppoffringarna för att hålla EU:s ekonomiska byråkrater på gott humör kan inte vara rätt. Nu går vi på ledighet men räkna med en tuff höst”. Så löd semsterhälsningen från Manuel Carvalho da Silva, ledare för ett av de stora fackförbunden i Portugal, till sina medlemmar och regeringen, men för ekonomiminstern och henne stab blir det nog inte mycket tid för semester i år. När tjänstemännen i Bryssel är på plats igen om en månad måste Portugal kunna presentera åtgärder och siffror som visar att budgetunderskottet är på väg ned. Annars hotar EU med böter på upp till 6 miljarder kronor.
Johan Schmidt

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".