Stödet till tredje världen har ökat, enligt Schori

Sveriges FN-ambassadör Pierre Schori avfärdar den statsvetenskapliga undersökning, som på måndagen publicerades på Dagens Nyheters debattsida och som hävdar att Sveriges stöd till tredje världen har minskat. Sverige röstar i FN allt oftare med västvärlden och mot tredje världen, enligt undersökningen.
Men enligt Pierre Schori är detta en mekanisk slutsats utan återspegling i verkligheten. Han kallar slutsatserna för en ovetenskaplig augustianka och hävdar att det i själva verket är tvärtom. EU:s politik har ändrats Pierre Schori, som under de undersökta två senaste decennierna haft en central roll i socialdemokratisk utrikespolitik, hävdar att det inte är svensk utrikespolitik som förändrats utan EU:s, som blivit mer svenskt socialdemokratisk. Sveriges kollissioner med den s k tredje världen i FN-omröstningarna är inte ett uttryck för minskad solidaritet, utan olika syn på kvinnors rättigheter och människorätt i bredare mening, enligt Schori. Trendbrott 1990 Martin Sjöstedt på Göteborgs universitet, som gjort undersökningen, vidhåller att 1990-talet innebar ett trendbrott i svensk utrikespolitik, mot större västorientering. Detta främst under Carl Bildt som statsminister, men att Göran Persson och Anna Lindh har fortsatt den politiken.
Bengt Therner
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".