Lagen om besöksförbud fungerar dåligt

Antalet anmälningar om överträdelser mot besöksförbud ökar kraftigt. Och enligt både polis och kvinnojourer har inte lagen blivit det skydd som många hade hoppats. En orsak kan vara att brotten inte prioriteras av rättsväsendet.
På kvinnojouren Alla Kvinnors Hus i Stockholm arbetar Åza Alandh, som träffar många kvinnor som ska skyddas av besöksförbud. Hon säger att kvinnorna ofta upplever att polisen inte reagerar tillräckligt snabbt vid överträdelser av besöksförbudet. Tusentals överträdelser Syftet med lagen om besöksförbud är att hindra personer som anses vara ett hot mot exempelvis sin före detta partner att ta kontakt. Senaste åren har antalets besöksförbud som utfärdats ökat, men samtidigt har antalet anmälda överträdelser också blivit fler. Första halvåret i år rör det sig om närmare 2 000 överträdelser, en ökning med över 40 procent jämfört med samma tid förra året. Ord står mot ord Men eftersom ord ofta står mot ord är det svårt att besvisa brott och antalet som slutligen döms är betydligt lägre. En annan anledning kan vara att brotten inte alltid prioriteras av rättsväsendet. Det hävdar poliskommissarie Ann Lindberg-Jörnstedt som arbetar i Familjevåldsgruppen i södra Stockholm. Lagen har blivit tandlös, eftersom polisen inte följer upp den, säger hon.
Max Carlgren
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".