Mer akrylamid hos McDonalds än andra

Pommes frites hos McDonalds innehåller dubbelt så mycket av det cancerframkallande ämnet akrylamid som hos en av konkurrenterna. Det visar en undersökning som miljö- och hälsoskyddsförvaltningen i Jönköping har gjort.
Orsaken är sättet som McDonalds tillagar pommes frites på, enligt miljöinspektör Per Nilsson: – En faktor är tiden och tiden är en viktig faktor. Kortare friteringstider minskar själva akrylamidhalten, säger Per Nilsson. Pommes frites som friteras på McDonalds innehåller alltså ungefär dubbelt så mycket akrylamid som pommes frites från hamburgerkedjan Max, visar en akrylamidundersökning som miljö- och hälsoskyddsförvaltningen i Jönköping gjort på alla kommunens hamburgerställen. Jönköping är en av de första kommunerna i landet som börjat testa akrylamidhalten i mat. Enligt mätningen innehåller McDonalds pommes frites 610 mikrogram akrylamid per kilo. Det är dubbelt så mycket som hos konkurrenten Max. – Jag bedömer att det inte går att dra direkta slutsatser undersökningen, och bakgrunden till det är ju det som Livsmedelsverket - som ju då är den högsta myndigheten - skriver på sin hemsida, och de är väldigt tydliga där i att understryka att det saknas tillräcklig kunskap för de vägledning när det gäller konsumenternas val, säger McDonald Sveriges informationsansvariga Birgitta Mossberg. Men Lillianne Abrahamsson-Zetterberg som är toxikolog på Livsmedelsverket menar att McDonalds har fel. Det finns idag enligt henne tillräckligt med kunskap om akrylamid och tydliga råd och anvisningar från Livsmedelsverket till hamburgerkedjorna: – Vi vill ju från myndigheters sida att man ska hålla nere halterna, självklart vill vi ju det. I och med den här nya informationen som kommer från Stockholms universitet så hoppas vi ju då att företagen prövar - genom att minska temperaturerna - om de kan bibehålla samma kvalitet, men med minskad akrylamidhalt, för det tror vi att man kan, säger
Pascal Tshibanda i samarbete med SR Jönköping

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista