Sommarboende tyskar hos kronofogden

Många utländska medborgare som äger sommarstugor i Sverige finns registrerade hos Kronofogdemyndigheten. Det visar en rundringning som Ekot gjort. Orsaken är att de inte betalat sin fastighetsskatt.
Totalt arbetar den svenska kronofogdemyndigheten med drygt 1200 ärenden som rör utländska medborgare som inte har betalat sin fastighetsskatt. Hälften av ärendena handläggs i Småland och Skåne Det är främst tyska medborgare det handlar om. Förklaringen är att i Tyskland betalas fastighetsskatt en gång, nämligen när huset köps och därför tror tyskarna ofta att samma regler gäller i Sverige, säger Tommy Palmqvist på kronofogdemyndigheten. De svenska mäklarna ger bra information till utländska köpare, tycker Lars Kilander vd för Mäklarsamfundet Bransch. - Fastighetsmäklarna talar naturligtvis om vad det kostar eftersom de är skyldiga att lämna den typen av upppgifter, bland annat genom att göra en boendekostnadskalkyl. De är inte omedvetna vad det kostar att äga ett hus i Sverige. Om betalningsmoralen är dålig hos utländska sommarstugeägare så kan inte mäklarna rå för det, säger Lars Kilander. Men Tommy Palmqvist på Kronofogdemyndigheten tror oftast att det handlar om missförstånd och okunskap, inte ovilja att betala svensk fastighetsskatt: - När de nås av våra krav så betalar de i allmänhet. Det finns hos de flesta ingen vrånghet när det gäller att betala, det är nog en missuppfattning, säger Tommy Palmqvist.
Pascal Tschibanda, Ekot i Jönköping
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".