Diskussioner om israeliskt tillbakadragande

Israels försvarsminister, den palestineske inrikesministern och säkerhetschefen för Gaza möttes natten till tisdag i Jerusalem. En plan för tillbakadragande från fyra städer diskuterades.
Enligt planen ska palestinierna ta över fullständigt i Jeriko på Västbanken och i Gaza, så småningom också i Betlehem och i Hebron på södra Västbanken. Tanken är att Isarels armé lämnar över områden där det varit relativt lugnt och där den palestinska säkerhetsapparaten är intakt. Jeriko är den enda stad som inte varit återockuperad under Isarels två senaste invasioner. Sedan är tanken att tillbakadragandet ska utvidagas, men förutsättningen är att det blir färre palestinska attentat. Planen har stöd av Israels premiärminister Ariel Sharon. Men samtidigt som planen diskuterades fortsatte den totala blockaden av hela norra Västbanken. Sedan söndagens fem palestinska attentat, då 13 människor dödades har Israel fryst all palestinsk rörelsefrihet i städer och byar. Bara ambulanser och internationella organisationer tillåts röra sig i området. Också hela södra Gaza är under total blockad. Det fanns på tisdagsmorgonen inga uppgifter om hur länge detta ska pågå, och sent natten till tisdag anföll helikoptar en fabrik i Gaza City - enligt Israel en vapenfabrik. Israel har också fortsatt spränga hus tillhörande självmordsbombare eller palestinier som planerat attentat. Dessutom riskerar tre syskon till attentatsmän att deporteras från Västbanken till Gaza. Fallen kommer att avgöras av Högsta domstolen i Israel.
Maria Persson Löfgren, Jerusalem
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".