Tyska sommarstugeägare hos Kronofogden

Många utländska medborgare som äger sommarstugor i Sverige finns registrerade hos Kronofogdemyndigheten. Det visar en rundringning som Ekot gjort.
Orsaken är att de inte betalat sin fastighetsskatt. Värst är situationen i Småland. Totalt arbetar den svenska kronofogdemyndigheten med drygt 1 200 ärenden som rör utländska medborgare som inte har betalat sin fastighetsskatt. Hälften av ärendena handläggs i Småland och Skåne. Det är främst tyska medborgare det handlar om. Förklaringen är enligt Tommy Palmqvist, chef för Kronofogdemyndighetens regionkontor i Jönköping, att i Tyskland betalas fastighetsskatt en gång - nämligen när huset köps. Därför tror tyskarna ofta att samma regler gäller i Sverige. Lars Kilander är VD för Mäklarsamfundet Bransch, och han tycker att de svenska mäklarna ger bra information till utländska köpare. - Om betalningsmoralen är dålig hos utländska sommarstugeägare kan inte mäklarna rå för det, säger Lars Kilander. Men Tommy Palmqvist på Kronofogdemyndigheten tror oftast att det handlar om missförstånd och okunskap och inte ovilja att betala svensk fastighetsskatt.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".