Vattnet i Vättern blir saltare

Sötvattensjön Vättern håller på att bli saltare. Sedan slutet av 1960-talet har salthalten ökat med 25 procent. Än så länge märks ingenting på livet i vattnet, men på en del stränder kan man numera hitta en flora som påminner om strandängar längs kusterna. Det säger Måns Lindell miljöövervakare åt Vätternvårdförbundet.
– Utmed vägarna runt Vättern, till exempel E 4:an på sina hålls så har man funnit arter av kustkaraktär, säger Måns Lindell. Ungefär 300 000 människor dricker vatten från Vättern varje dag. Om utvecklingen fortsätter som den gör nu så kan vattnet i sjön faktiskt smaka salt som havet - fast inte förrän om flera hundra år. Salthalten i sjön har ökat med 25 procent på ungefär 30 år. Det visar Vätternvårdförbundets regelbundna mätningar. Men det handlar än så länge om små salthalter. Just nu finns elva milligram salt per liter vatten. Det är ungefär 3 000 gånger så lite som i havet. Men att ökningen varit så rakt uppåtgående tycker Måns Lindell är en varningssignal: – Just det här att det är en sådan klockren, rak, tydlig linje, det är ju lite att slå på larmtrumman bara det. När vatten bli saltare kan det få en rad effekter på miljön. Redan nu kan man alltså se att växterna på land förändrat sig på en del ställen längs Vätterstranden. I vattnet tar det längre tid innan det händer något, men dricksvattnet kan bli sämre i takt med att fler tungmetaller löses ut. Vätternvårdförbundet räknar med att ungefär 40 procent av saltet kommer från vägarna som saltas på vintern. 30 procent kommer från pappersindustri och reningsverk. Den resterande delen kan man inte riktigt specifiera. Måns Lindell tror att det kan bli svårt att stoppa den här utvecklingen. – Det skulle ju vara drastiskt att upphöra med vägsaltning, till exempel, eftersom det är en så stor källa. Och det skulle gå stick i stäv med visionen om att färre människor ska dö i trafiken, eller nollvisionen och det måste vi ju gå åt det hållet med säkerhet på vägar. Så att det här är en delikat balansgång, det är inte lätt, säger Måns Lindell.
Alexandra Peterson, SR Jönköping
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".