Klimatförändringar hotar världsekonomin

Klimatförändringarna runt om i världen kan få stor påverkan på den globala ekonomin. Det kan bli en nedgång i ekonomin lik den under första och andra världskriget. Den varningen utfärdas i en kommande rapport i Storbritannien.

Rapporten är beställd av den brittiska regeringen, och den är en form av ekonomisk varningsklocka. För första gången har någon gått på djupet när det gäller miljöns effekter på världsekonomin, hävdas det.

En tidigare chefsekonom på Världsbanken, Nicholas Stern, har gjort utredningen, som presenteras på måndag. Men en del av innehållet har redan läckt ut till tidningen The Guardian.

Jämför med depressionen
Rapporten ger en dyster bild. Det kan bli en nedgång i ekonomin av en storlek som många av oss aldrig har skådat. Rapporten gör paralleller med depressionen på 20-talet och de svåra åren efter första och andra världskriget. Men detta gäller om ingenting alls görs för att förhindra utvecklingen.

– För första gången en genomgång av vad det till exempel kostar att skydda sig mot översvämningar. Temperaturen har förändrats och det har en effekt på havsnivån – vi behöver översvämningsskydd. Men vi måste också förändra vår ekonomi så att vi kan förhindra klimatförändringar, säger miljöministern David Miliband om Nicholas Sterns rapport.

Kan ge jobb
Den lilla ljusglimt som finns är att investeringar i nya energisystem och satsningar på att utveckla ny teknik kan ge ekonomin en skjuts.

Stora pengar måste satsas, enligt rapporten, men å andra sidan kommer det också skapa många arbeten. Och just den slutsatsen har den brittiska regeringen redan dragit. Många, många fler kommer att arbeta inom miljöområdet i framtiden, har såväl premiärministern som finansministern utlovat.

Maria Eksedler, London
maria.eksedler@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".