Barroso uttalade sig negativt om slöjor

EU-kommissionens ordförande José Manuel Barroso anser att muslimska kvinnors slöjor hindrar kommunikation. Det betyder att ännu en europeisk ledare nu yttrat sig kritiskt om slöjor.

Barroso utvecklar sin uppfattning om slöjor i en intervju i den italienska tidningen Corriere dela Sera på torsdagen. ”Det handlar om vanligt sunt förnuft”, säger EU-kommissionens ordförande.

”Det är till exempel inte rimligt”, säger han, ”att en lärare i vårt samhälle undervisar sina elever med ansiktet dolt av en heltäckande slöja”.

Och rent allmänt fortsätter Barroso, ”en person kan inte kommunicera med andra med en slöja som bara lämnar en smal springa öppen för ögonen, det är helt klart att slöjan är ett hinder”.

Flera ledare uttrycker sig negativt
José Manuel Barroso sällar sig därmed till den växande skara europeiska ledare som uttryckt sig negativt om slöjor.

Storbritanniens förre utrikesminister Jack Straw orsakade uppståndelse när han sa att ”slöja är ett tydligt tecken på separation och olikhet och att heltäckande slöja gör det svårt att kommunicera”.

Storbritanniens premiärminister Tony Blair anser också att slöja är ett tecken på separation och Italiens premiärminister Romano Prodi har sagt att det är en fråga om ”sunt förnuft”, att man visar sitt ansikte när man är ute bland folk.

Omstridd fråga
Slöjan är en av de mest omstridda frågorna i debatten om hur muslimer kan integreras i Europa.

EU-kommissionens ordförande Barroso säger i den italienska tidningsintervjun att han trots sin kritik mot slöjor ändå motsätter sig lagar som skulle avgöra vad människor får och inte får ha på sig.

Kerstin Brostrand
kerstin.brostrand@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".