Länssjukhuset i Kalmar är ett av länets tre sjukhus, och alla ska finnas kvar enligt landstingsstyrelsen. Foto: Nick Näslund/SR

"Sjukhusen ska profilera sig mera"

Vänstermajoriteten i landstinget presenterade ett tolvpunktsprogram - men borgerliga oppositionen är kritisk.

Majoriteten i Kalmar läns landsting, bestående av socialdemokrater, vänster- och miljöpartister, har nu tagit fram ett övergripande tolvpunktsprogram inför maktbytet nu i november. Bland annat innehåller det satsningar på forskning och att anställda får inflytande över sitt arbete.

Anders Henriksson socialdemokrat och ny ordförande i landstingsstyrelsen säger att samtliga tre sjukhus i länet ska vara kvar, men att de nu ska profilera sig mera.

- Annars är våra viktigaste punkter, att vi ökar fokuset på patienterna genom att genomlysa hela organisationen, miljösatsningar, att göra en rejäl satsning på forskning och utvecklingsarbete samt erbjuda alla anställda att själva välja hur mycket man vill jobba, säger Anders Henriksson.
- De här punkter är det som skiljer oss mest från det gamla borgerliga styret, säger Anders Henriksson till SR P4 Kalmar.

Det finns också en kraftig miljöprofil i det nya samarbetsdokument som den nya landstingsledningen presenterade idag. Innan mandatperioden är slut hoppas man till exempel nå målet att 25 procent av alla livsmedel som köps in ska vara ekologiska. Och där det är effektivt ska det sättas upp solfångare.

Samtidigt varnar den borgerliga oppositionen i landstinget för att den nya röd-gröna majoriteten inte kommer ta ansvar för ekonomin på samma sätt som borgarna gjort.

Ska det ges heltid till alla som vill, satsas på forskning och en miljösäkring av hela landstinget kommer det kosta mycket pengar, och det moderata landstingsrådet Malin Pettersson ifrågasätter om majoriteten kommer ha råd. Hon säger till SR P4 Kalmar att hon dessutom vänder sig mot att vänstermajoriteten idag slår sig för bröstet för förändringar som borgarna också hade förverkligat om de fått regera vidare.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".