32 anställda uppsagda i första etappen

Ytterligare hundra jobb ska bort på Faurecia.

Sent på tisdagskvällen informerades de sista ur personalen på Faurecias fabrik i Torsås om vilka som blir de första som får lämna företaget.

Sedan tidigare har Faurecia gett beskedet att 130 anställda ska försvinna i Torsås fram till 2009. Då ska tre etapper i neddragningen vara klar, och delar av företaget vara flyttat till tjeckiska orten Pisek.

I den första vändan blir 45 tjänster borttagna från Torsåsfabriken. Av dem är 32 uppsagda och resten försvinner genom naturliga avgångar eller pensionsavtal. Det väntas vara helt klart i maj nästa år.
- Personalen ska få stöd och vi ska hjälpa till med coachning åt de uppsagda i en lokal vi gjort i ordning, säger personalchefen Björn Lindkvist till SR P4 Kalmar.

Tillsammans med kommunen ska företaget försöka få ut de som blir av med jobben på arbetsmarknaden. Tisdagens besked gör också att kommunen nu får veta i vilka åldrar de uppsagda är, något som underlättar när nya jobb ska hittas.
- Vi ska träffa företaget på torsdag och prata om hur vi ska gå vidare, säger kommunchefen Bo Lönnqvist som följt processen med neddragningarna hos Faurecia.

Det idag 490 personer stora företaget är en viktig del av Torsås arbetsmarknad. Samtidigt kommer ungefär hälften av de nu uppsagda från grannkommunen Karlskrona. I området pendlar många arbetare över gränsen, både in och ut ur Torsås kommun.

Torsås ska fortsätta att vara Faurecias centrum för utveckling av de avgassystem som tillverkas i fabriken. I den första etappen försvinner två produktionslinjer - men en del av fabriken ska finnas kvar för att snabbt kunna testa nya produkter. ”Torsås kommer att få ett utökat ansvar för att driva utvecklingen inom grenrörstillverkning” heter det i ett pressmeddelande. Vad det utökade ansvaret innebär rent konkret är svårt att svara på för produktionschef Stefan Lundström:
- Vill det sig väl kan det på sikt innebära fler arbetsplatser men det är det ingen som vet någonting om idag.

Nick Näslund
nick.naslund@sr.se