1 av 3
Finnbirch sjönk igår i höga vågor.
2 av 3
Kustbevakningen tar prover på haveriplatsen.
3 av 3
Det förlista fartyget Finnbirch syns på Kustbevakningens ekolod.

Kustbevakningen tar prover på oljan

Två döda när Finnbirch skönk utanför Öland.

(Uppdaterad 2 november 15:36)

På torsdagseftermiddagen fanns Kustbevakningen på plats på haveriplatsen för det svenska handelsfartyget Finnbirch som sjönk mellan Öland och Gotland på onsdagskvällen. Ombord på fartyget fanns bland annat 250 ton tjockolja och den läcker nu ut i Östersjön. Den ska inte vara något hot mot miljön ännu så länge, och det långa oljebältet driver söderut.

Räddningsarbetet försvårades av att det rådde hårt väder med stormvindar och 4½ meter höga vågor. Under natten till torsdag avbröts sökandet efter den sista besättningsmannen, som ännu inte återfunnits.

Fartyget låg först och drev på sidan i vattnet. Då satt besättningens 14 man på skrovsidan, men när fartyget sjönk hamnade de i vattnet bland flyttande last. Sent på natten hade alla besättningsmän utom en hittats av helikoptrar och förts till vård i Kalmar. En av dem avled senare av skador på sjukhuset.

Larmet kom till sjöräddningscentralen vid 16-tiden och fartyget hade redan då kraftig slagsida. Flera fartyg kom till undsättning i närheten och sjöräddningen har flera helikoptrar på plats. Men man har ännu inte kunnat rädda någon på grund av den hårda sjön.

Fartyget Finnbirch är ett så kallat rorofartyg och var på väg mellan Helsingfors och Århus. Fartyget är lastat med containrar och trailers.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".