Oklart varför Finnbirch förliste

Det är fortfarande oklart vad som orsakade olyckan som krävde två liv då fartyget Finnbirch kapsejsade mellan Öland och Gotland i onsdags kväll.

Statens haverikommission ska påbörja en utredning om förlisningen som krävde två liv

Jan Larsén, vd för Lindholm Shipping som äger fartyget sa vid torsdagens presskonferens att han inte vill spekulera i orsaken till haveriet.

– Enligt de berättelser jag har fått kan jag inte säga något om vad som har hänt. Det finns ingenting som går att utesluta när man ska förklara vad som har hänt, men det är väldigt svårt att se något tydligt mönster, säger Jan Larsén.


Statens haverikommission ska nu påbörja en utredning. Den typ av fartyg som Finnbirch är, ett så kallat ro-rofartyg, 155 meter långt, ska klara alla slags väder.

Men problem kan uppstå om lasten inte är surrad. Befälhavaren ombord är ansvarig men enligt Sten Andersson, utredare vid sjöfartsinspektionen känner man till att problem kan uppstå på grund av tidsbrist i hamn.

– Det finns stora problem med den här typen av laster där man inte vet hur lasten ser ut i trailern och containern, och det har ställt till problem tidigare, säger Sten Andersson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista