Nya regler gäller för vätskor ombord.

Regler begränsar vätska i handbagaget

Från och med måndag, den sjätte november, begränsas mängden vätska som man får ha med sig i handbagaget ombord på in- och utrikes flygplan. All flytande vätska, som tandkräm, skönhetscremer, drycker och duschcremer, måste få plats i en återförslutningsbar enliterspåse. Dessutom får ingen behållare rymma mer än en deciliter.

Björn Andersson som är säkerhetsansvarig på Kalmar flygplats säger till SR P4 Kalmar att man i början kommer att vara tolerant mot passagerarnas okunskap om de nya reglerna och betonar att detta är för passagerarnas egen säkerhet.

Undantag görs för barnmat och mediciner så länge det är styrkt vad det ska användas till och att det är ofarligt.

Det här gäller från 6 november

  • Vätska, gelé och spray med max 1 dl (100 ml) per behållare får tas med i handbagaget. Med vätska avses vätskor som avser geléer, krämer, blandningar av vätska och fasta ämnen samt innehåll i tryckbehållare, till exempel vatten, tandkräm, hårgelé, drycker, soppor, saft, parfym, raklödder, aerosoler och annat med liknande konsistens.
  • Flaskor, burkar och tuber skall placeras i en genomskinlig återförslutningsbar enlitersplatspåse och utan problem få plats i påsen, som skall vara väl stängd.
  • Medicin, barnmat och vätska som ingår i särskild diet får tas med ombord och behöver inte ligga i plastpåse.
  • Passagerare kommer även i fortsättning kunna köpa taxfreevaror på svenska flygplatser - efter att säkerhetskontrollen passerats.
  • Bagage som checkas in påverkas inte av de nya begränsningarna.
  • Reglerna gäller inom hela EU (även Norge, Island, Liechtenstein och Schweiz).

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".